Reinigen of wassen van textiel

Leeswijzer

Deze pagina begint met een uitleg van de activiteit 'reinigen of wassen van textiel'. Wat valt hier in het Activiteitenbesluit wel en niet onder?

De voorschriften van deze activiteit zijn van toepassing op inrichtingen type A en B.

In het linkermenu ziet u voor welke milieuthema's bij deze activiteit voorschriften gelden. Onderaan deze pagina vindt u per thema een link naar de uitleg over deze voorschriften.

Uitleg van de activiteit

Onder deze activiteit vallen alle vormen van reinigen of wassen van textiel. Textiel kan 'droog' of 'nat' worden gewassen.

  • Bij droogwassen wordt gebruikgemaakt van een reinigingsinstallatie waar met perchloorethyleen (PER, ook wel tertrachlooretheen genoemd) of met oplosmiddelen wordt gereinigd.
  • Natwassen is het reinigen of wassen van textiel op een andere manier.

Waterbesparing

Er zijn geen eisen gesteld voor waterbesparing. Natwasserijen gebruiken vaak veel water met een relatief hoge temperatuur, waardoor hergebruik van water met terugwinning van warmte al snel rendabel is.

Bodem

Een textielreinigingsinstallatie voor het reinigen met PER plaatst u boven een vloeistofdichte vloer of verharding of een lekbak. Een textielreinigingsinstallatie voor het reinigen met oplosmiddelen moet zijn opgesteld boven een vloeistofdichte vloer of verharding. Een lekbak is niet voldoende.


Hoe werkt het vanaf 2024?

Informatiepunt Leefomgeving