Nieuws in Perspectief
Het 'Nieuws in Perspectief': deskundigen vertellen over achtergronden en ontwikkelingen op het gebied van de fysieke leefomgeving.
Heeft u zich geabonneerd op IPLO Nieuws? Dan ontvangt u automatisch ook de nieuwe Perspectiefartikelen, als onderdeel van IPLO Nieuws.
Hieronder vindt u een overzicht van alle verdiepende interviewartikelen sinds februari 2020.
Was-wordt-tabellen versoepelen overgang van Activiteitenbesluit naar Omgevingswet
Met de komst van de Omgevingswet verhuist veel 'oude' regelgeving naar een nieuwe plek. Hoe vinden professionals daar straks hun weg? De 'was-wordt'-tabellen op iplo.nl bieden uitkomst. Ze laten precies zien waar de oude regels heen verhuizen.
Lees het artikel: Was-wordt-tabellen versoepelen overgang van Activiteitenbesluit naar Omgevingswet
Gepubliceerd: mei 2022
Aanjagen circulaire economie speerpunt voor Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied
Het kabinet heeft forse doelstellingen voor een circulaire economie: al in 2030 de helft minder primaire grondstoffen gebruiken en in 2050 een volledig circulaire economie. Van het complexe chemiebedrijf tot de kleine hotelzeepjesinzamelaar: de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kan aan knoppen draaien vanwege vergunningverlening en toezicht op productieprocessen en afvalstromen. 'Het instrument rechtsoordeel is echt onderbelicht.'
Lees het artikel: Aanjagen circulaire economie speerpunt voor Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied
Gepubliceerd: april 2022
Schonere lucht door scherper vergunnen industriesector
Om de luchtverontreiniging door de Nederlandse industrie te verminderen, onderzocht adviesbureau KokxDeVoogd de mogelijkheden om resultaatgerichte emissiegrenswaarden te vergunnen met het oog op schone lucht.
Lees het artikel: Schonere lucht door scherper vergunnen industriesector
Gepubliceerd: maart 2022
E-learning luchtwassers: virtueel bezoek aan boer Harmsen
Bij hun introductie werd er veel van verwacht: luchtwassers om stallucht te zuiveren. Ze zouden de geur met 30-45% en de ammoniakuitstoot met 70-95% omlaag brengen. In de praktijk blijken die percentages lastig haalbaar. Omgevingsdiensten hebben toezichthouders in dienst die de werking van luchtwassers controleren. Met name voor onervaren toezichthouders is recent een e-learning ontwikkeld die je in 1 uur inzicht geeft hoe een bezoek aan zo'n black box werkt.
Lees het artikel: E-learning luchtwassers: virtueel bezoek aan boer Harmsen
Gepubliceerd: september 2021
Informatiepunt Leefomgeving: alle informatie om te werken met de Omgevingswet
De informatie over de leefomgeving en de Omgevingswet is sinds voorjaar 2021 gebundeld op de website iplo.nl. Ook integreren de verschillende helpdesks voor milieu, bodem, bouwen en water steeds verder. Nieuws in Perspectief sprak een aantal gebruikers over deze bundeling. Hoe helpt de informatie van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) hen in hun dagelijks werk en bij de voorbereiding op de Omgevingswet?
Lees het artikel: Informatie Leefomgeving: alle informatie om te werken met de Omgevingswet
Gepubliceerd: juli 2021
Op weg naar een sterkere VTH-uitvoering in het milieudomein
Milieu-incidenten (of -overtredingen) veroorzaken maatschappelijke onrust en trekken de aandacht van de media. Verschillende rapporten dragen hiervoor oplossingen aan. Wat gebeurt er met de aanbevelingen? Nieuws in Perspectief sprak hierover met een aantal sleutelpersonen.
Lees het artikel: Op weg naar een sterkere VTH-uitvoering in het milieudomein
Gepubliceerd: juni 2021
Aanpak zwerfafval recreatiestranden rivieroevers succesvol
Zwerfafval is op veel plekken een probleem, maar zeker op recreatiestranden langs de rivieren. Het zorgt voor vervuiling op de stranden en omringende natuur zelf, het belandt in de rivieren en uiteindelijk in zee. Het is in essentie het gedrag van recreanten dat je wilt aanpakken. Maar hoe? Stefan van der Wal van Rijkswaterstaat en Marcel Peters van de gemeente Nijmegen vertellen er meer over. 'Zet de gedragsbril op.'
Lees het artikel: Aanpak zwerfafval recreatiestranden rivieroevers succesvol
Gepubliceerd: juni 2021
Regionale Energiestrategie gaat vooral over ruimtelijke ordening
Alle provincies, gemeenten en waterschappen zijn verbonden met een van de 30 energieregio's die bezig zijn met hun regionale energiestrategie (RES). Deze regio's onderzoeken waar en hoe ze het best duurzame elektriciteit kunnen opwekken. Waar is ruimte, is het maatschappelijk acceptabel en financieel haalbaar? Ook rijksgrond of rijksinfrastructuur is mogelijk geschikt. Nieuws in Perspectief sprak erover met twee direct betrokkenen.
Lees het artikel: Regionale Energiestrategie gaat vooral over ruimtelijke ordening
Gepubliceerd: mei 2021
Train de Trainer-traject verstevigt kennis Omgevingswet bij omgevingsdiensten
Zo’n 65 medewerkers van omgevingsdiensten volgden een Train de Trainer-opleiding. Half maart 2021 moeten alle trainers examen gedaan hebben. En inmiddels staan de eerste trainers zelf voor de digitale klas en brengen hun collega’s de ins en outs bij van de milieubelastende activiteit in de Omgevingswet. Nieuws in Perspectief was benieuwd naar de ervaringen en interviewde 3 trainers en de projectleider.
Lees het artikel: Train de Trainer-traject verstevigt kennis Omgevingswet bij omgevingsdiensten
Gepubliceerd: januari 2021
Toolkit autodelen ondersteunt gemeenten en vervoerregio's
Autodelen zit in de lift, maar tegelijk is er nog een wereld te winnen. 'Mobiliteit op maat kan bijdragen aan diverse gemeentelijke doelen.' Dat zegt Marco van Burgsteden van kennisplatform CROW, een van de ontwikkelaars van de Toolkit Autodelen.
Lees het artikel: Toolkit autodelen ondersteunt gemeenten en vervoerregio's
Gepubliceerd: januari 2021
Project 'Samen de diepte in' creëert bodembewustzijn bij lokale overheden
Het project 'Samen de diepte in' heeft de afgelopen 2 jaar lokale overheden in een aantal regio’s voorbereid op de nieuwe manier van werken met bodem en ondergrond in de Omgevingswet. Hoe ging dat en wat is er bereikt? Ter gelegenheid van de afronding van het project Samen de diepte in vroeg Nieuws in Perspectief naar de ervaringen van de adviseurs van het kernteam en een aantal deelnemers in de regio.
Lees het artikel: Project 'Samen de diepte in' creëert bodembewustzijn bij lokale overheden
Gepubliceerd: januari 2021
Nieuw systeem van stalbeoordeling veehouderij: continu meten
Het systeem van innovatieve proefstallen en emissiefactoren gaat op de schop. Een rapport van Rebel stuurt aan op een systeem met sensoren. Nieuws in Perspectief sprak erover met Jan van Bergen (ministerie van Infrastructuur en Waterstaat) en Fred Stouthart (omgevingsdienst Zuidoost-Brabant). 'Dit is een serieuze zaak. Wij hebben de afgelopen maanden drie casussen rond luchtwassers gehad.'
Lees het artikel: Nieuw systeem van stalbeoordeling veehouderij: continu meten
Gepubliceerd: december 2020
Op zoek naar de vraag achter de vraag: 25 jaar InfoMil
InfoMil bestaat 25 jaar: op 15 november 1995 ging InfoMil officieel van start. Nieuws in Perspectief sprak met medewerker-van-het-eerste-uur Remco Mol, Linda van Berkel (sinds 1999), leidinggevende Jacco Schotvanger (sinds 2007) en voorzitter van de InfoMil-klantenraad Marcel Rietberg. Het gaat over sfeer, inhoud en kennismakelaardij. 'Ooit begonnen als echte milieufreak, praat ik nu mee over onderwerpen als digitaal stelsel, planologie en cultureel erfgoed.'
Lees het artikel: Op zoek naar de vraag achter de vraag: 25 jaar InfoMil
Gepubliceerd: december 2020
10 jaar Omgevingsloket online
Op 1 oktober 2020 bestond het Omgevingsloket online (OLO) 10 jaar. De lancering van een digitaal loket voor omgevings- en watervergunningen zorgde in 2010 voor grote veranderingen. Voor aanvragers én behandelaars. In aanloop naar het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) blikt Nieuws in Perspectief terug en vooruit met 2 gebruikers van het eerste uur.
Lees het artikel: 10 jaar Omgevingsloket online
Gepubliceerd: oktober 2020
Verbetering afvalscheiding in de hoogbouw: ja, mits
Onlangs verschenen de resultaten van een belangrijke studie naar het afvalgedrag van hoogbouwbewoners. Een mijlpaal, omdat voor het eerst systematisch onderzoek is gedaan naar de succes- en faalfactoren voor gfe-inzameling.
Lees het artikel: Verbetering afvalscheiding in de hoogbouw: ja, mits
Gepubliceerd: september 2020
Instructieregels Omgevingswet zijn doe- en denkregels
De instructieregels van het Rijk vormen een belangrijk kader voor de gemeentelijke regels in het omgevingsplan. Soms dwingend, met voorschriften waar gemeenten niet van mogen afwijken. Maar veel vaker geven deze regels juist ruimte voor maatwerk. ‘Bij onderwerpen als geluid, horeca en bedrijfsmatige activiteiten hebben gemeenten veel vrijheid.’
Lees het artikel: Instructieregels Omgevingswet zijn doe- en denkregels
Gepubliceerd: september 2020
Energietransitie versnellen met de Omgevingswet: ervaringen van gemeentelijke pilotdeelnemers
De energietransitie heeft grote ruimtelijke gevolgen: windturbines, zonnepanelen, warmtebronnen, energieopslag- en transportvoorzieningen. In een pilot onderzochten gemeenten hoe Omgevingswetinstrumenten hierbij kunnen helpen. Nieuws in Perspectief sprak 2 pilotdeelnemers.
Gepubliceerd: augustus 2020
Programma Bodembeheer van de Toekomst helpt gemeenten bij omgevingsplan
Een samenhangende benadering van de fysieke leefomgeving. Het is één van de belangrijkste uitgangspunten van de Omgevingswet. Als het om het beheer van de bodem gaat, staan gemeenten daarbij voor een extra grote uitdaging. Een nieuwe rol- en taakverdeling maakt de regels in het omgevingsplan en onderlinge samenwerking belangrijker. Het programma Bodembeheer van de Toekomst ondersteunt gemeenten bij de aanpak van het bodembeheer. 'Gemeenten hebben grote behoefte aan voorbeeldregels voor bodembeheer.'
Lees het artikel: Programma Bodembeheer van de Toekomst helpt gemeenten bij omgevingsplan
Gepubliceerd: juli 2020
Register externe veiligheidsrisico's: toegankelijke data onder de Omgevingswet
Gegevens over externe veiligheidsrisico's verzamelen, beheren en weergeven gebeurt onder de Omgevingswet met het Register Externe Veiligheidsrisico's (REV). Drie betrokkenen vertellen over de totstandkoming ervan en de vooruitzichten om de data te verbeelden. ‘Ik zie hernieuwde aandacht voor de geografische aspecten van netwerken’, constateert een Defensiedeskundige, die vanwege ondergrondse kerosinepijpleidingen bij het REV aangehaakt is.
Lees het artikel: Register externe veiligheidsrisico's: toegankelijke data onder de Omgevingswet
Gepubliceerd: juni 2020
Gebruik van Basisregistratie Ondergrond levert kansen op
Gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten als Rijkswaterstaat hebben allemaal te maken met de Basisregistratie Ondergrond (BRO). Zij leveren gegevens aan, maar gebruiken die ook – en dat levert kansen op. Bijvoorbeeld bij grote Rijkswaterstaat-projecten, zoals de verdubbeling van de N33 bij Groningen. 'We hebben daar vroeg in het planproces de gegevens uit de BRO gebruikt. Als je zo’n registratie goed inricht, levert het zeer waardevolle informatie op.'
Lees het artikel: Gebruik van Basisregistratie Ondergrond levert kansen op
Gepubliceerd: mei 2020
Veehouderijen en de nieuwe BBT-conclusies: meer dan 'n lijstje aftikken
De tijd begint al aardig te dringen. Vóór 1 februari 2021 moeten gemeenten alle vergunningen van IPPC-veehouderijen actualiseren. Een hele klus, zeker voor een gemeente als Venray, waar zich meer dan 140 intensieve veehouderijen bevinden. 'We onderhouden contacten met de veehouders, adviseurs en leveranciers, gaan bij veehouderijen langs en bezoeken beurzen.'
Lees het artikel: Veehouderijen en de nieuwe BBT-conclusies: meer dan 'n lijstje aftikken
Gepubliceerd: april 2020
Pilotprojecten tonen aan: kunststof hergebruiken werkt
In Nederland komt jaarlijks zo'n 477.000 ton kunststof verpakkingsmateriaal op de markt. Daarvan komt 200.000 ton bij het restafval terecht en uiteindelijk in een afvalverbrandingsinstallatie. Zou je niet een veel groter deel kunnen hergebruiken? Ja, blijkt uit de 15 pilots van het project Kunststof Verpakkingsafval als Grondstof (KVG).
Lees het artikel: Pilotprojecten tonen aan: kunststof hergebruiken werkt
Gepubliceerd: maart 2020
Nieuwe Handreiking lozingen: op het snijvlak tussen theorie en praktijk
Sinds 17 december 2019 staat de volledige Handreiking lozingen online. Het helpt vergunningverleners om goed onderbouwde besluiten te nemen. Maar ook aanvragers van vergunningen kunnen er hun voordeel mee doen. Jochem van Westerop (InfoMil) en Henk Wes (waterschap Vechtstromen) vertellen over de inhoud, de totstandkoming en het belang ervan.
Lees het artikel: Nieuwe Handreiking lozingen: op het snijvlak tussen theorie en praktijk
Gepubliceerd: maart 2020
Afvalvrije scholen: de talen spreken van leerlingen, leraren en bestuurders
Iets in de afvalbak dumpen is in veel gevallen eigenlijk: waardevolle grondstoffen weggooien. Op dat idee is het kennisplatform Van Afval Naar Grondstof (VANG) van Rijkswaterstaat gebaseerd. VANG Buitenshuis ondersteunt bedrijven en instellingen om de hoeveelheid restafval te halveren. Nieuws in Perspectief sprak met 3 betrokkenen over het programma Afval op school.
Lees het artikel: Afvalvrije scholen: de talen spreken van leerlingen, leraren en bestuurders
Gepubliceerd: februari 2020
Schone Lucht Akkoord: aanpak gezondheidsschade door luchtverontreiniging
Op 13 januari 2020 is het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Rijk, provincies en gemeenten stellen daarin de gezondheid centraal. Deelnemers aan het akkoord vertellen waarom zij meedoen en hoe de luchtkwaliteit verder kan verbeteren.
Lees het artikel: Schone Lucht Akkoord: aanpak gezondheidsschade door luchtverontreiniging
Gepubliceerd: februari 2020