Goede ruimtelijke ordening en gezondheid

Mogelijke gezondheidsrisico’s voor de omgeving bij veehouderijen moeten als belang worden meegewogen in het kader van een goede ruimtelijke ordening. Dat blijkt uit de jurisprudentie.

Uitspraken

In uitspraak nr. 200506286/1,16 mei 2007, Noord-Brabant, bepaalde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

2.39.8 (..) Gezien het voorgaande moet worden geconcludeerd dat de begrenzing van het landbouwontwikkelingsgebied op zichzelf niet leidt tot een toename van stankhinder, een verslechterende luchtkwaliteit en/of gevaren voor de volksgezondheid. Deze aspecten kunnen zo nodig worden afgewogen bij een bestemmingsplan waarin voor de aangewezen gronden concrete ontwikkelingsmogelijkheden worden toegekend.

Zie ook uitspraak nr. 201000964/1, 19 oktober 2011, Nederweert, over bestemmingsplan met een landbouwontwikkelingsgebied:

2.16.5 (…) Volksgezondheid is in het kader van een bestemmingsplanprocedure wel een mee te wegen belang en dit belang heeft de raad betrokken in zijn belangenafweging.

In uitspraak nr. 201208940/1/R3, 10 september 2014, Bernheze, oordeelde de Afdeling:

5.4. Zoals de Afdeling eerder heeft overwogen (uitspraak van 9 februari 2011, in zaak nr. 200907470/1/R3) zijn aspecten van volksgezondheid, zoals de mogelijke besmetting van dierziekten vanwege nabijgelegen agrarische bedrijven, een bij de vaststelling van een bestemmingsplan mee te wegen belang.

Beleidsvrijheid

Algemeen geldt, dat de gemeente bij de vaststelling van bestemmingsplannen een ruime beleidsvrijheid heeft. Dat is beleidsvrijheid om bestemmingen aan te wijzen en gebruiksmogelijkheden in een gebied te reguleren. Dat kan voor zover de gemeente dit uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening nodig vindt. De rechter beoordeelt dit soort besluiten terughoudend. Centraal staat de vraag of de gemeente zich in redelijkheid op het standpunt kon stellen, dat een bestemmingsplan 'strekt ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening'.

Experimenteren

De Crisis-en herstelwet biedt de mogelijkheid om een experiment aan te vragen. Daarmee kan worden afgeweken van de geldende regelgeving. De provincie Noord-Brabant en de gemeente Nederweert hebben hiervan gebruik gemaakt. De experimenten maken het expliciet mogelijk, dat gezondheidsrisico’s voor omwonenden van veehouderijen onderdeel vormen van de provinciale verordening of het bestemmingsplan.