Toetsen bestemmingsplan horeca

Bij de realisatie of wijziging van een horeca-bedrijf kan aanpassing van het bestemmingsplan nodig zijn. Wat zijn aandachtspunten bij het bepalen of de horeca wel of niet past in het bestemmingsplan?

Bestaande horeca heeft vaak de bestemming 'horeca, centrum of gemengd'. In de bestemmingsregels staat welke categorie horeca is toegestaan. De uitleg van de categorieën staat in de begripsbepalingen of in de Lijst van horeca-inrichtingen in de bijlage bij de regels.

Veel gemeenten hanteren een lijst van horeca-inrichtingen. Hierin hebben verschillende soorten horeca een andere categorie. Vaak is er onderscheid in daghoreca, restaurants en discotheek / zalencentrum. Bekijk de voorbeelden van Amsterdam en Utrecht.

Afwijkmogelijkheid

Soms heeft het bestemmingsplan ook een afwijkingsmogelijkheid om af te wijken van de horecacategorie. Voorwaarde is dan dat de uitstraling van het het horeca-bedrijf vergelijkbaar is met de toegestane categorie. Ook kan er een wijzigingsbevoegdheid zijn om de categorie te wijzigen.

Past het bedrijf niet in het bestemmingsplan, dan is een bestemmingswijziging of omgevingsvergunning afwijken nodig. De toelichting bevat een onderbouwing van de nut en noodzaak, de omgevingsaspecten en eventuele maatregelen die genomen worden. Deze moet aantonen dat er sprake is van een aanvaardbaar leefklimaat in de omgeving.


Hoe werkt het onder de Omgevingswet?