Overzicht aanpassingen Activiteitenbesluit
Deze pagina's beschrijven de belangrijkste wijzigingen van het Activiteitenbesluit, de Activiteitenregeling en delen van het Besluit omgevingsrecht (Bor) sinds 2008. Zie voor een volledig overzicht:
Resultaten
De tabel geeft aan welke bedrijven wanneer onder het Activiteitenbesluit zijn gekomen. Ook staan in de tabel welke andere besluiten wanneer in het Activiteitenbesluit zijn opgegaan.
Per 1 juli 2023 werd het Activiteitenbesluit voor het laatst aangepast, de energiebesparingsplicht werd geactualiseerd en ging ook gelden voor vergunningplichtige inrichtingen.
In 2022 waren er wijzigingen van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling over windturbineparken (naar aanleiding van een Raad van State uitspraak), het havenafvalplan, zeer zorgwekkende stoffen en asfaltmenginstallaties.
Ook in 2021 wijzigde het Activiteitenbesluit. Op 1 januari verviel de paragraaf over tandheelkunde, met daarin eisen voor amalgaanafscheiders. Op 1 augustus en 16 oktober werd de Activiteitenregeling geactualiseerd, met name de stoffenlijsten in de bijlagen.
In 2020 waren er drie aanpassingen van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. In april een reparatie van bijlage 10 met energiebesparende maatregelen. In juli in verband met de nieuwe versie van PGS 31, scheiden van afval en overgangsrecht voor geur.
Wijzigingen van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling in 2019 gingen over energiebesparende maatregelen, grote stookinstallaties en biobrandstof.
Op 1 januari 2018 waren er wijzigingen over zuiveringsplicht voor lozingen vanuit de glastuinbouw en eisen voor driftreducerende technieken. Ook werden er nieuwe energiebesparende maatregelen toegevoegd aan de regeling ('3e lichting'). 4 april 2018 was er een wijziging voor stookinstallaties.
In 2017 waren er diverse wijzigingen van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling. De belangrijkste waren aanvullingen van energie maatregelen, actualisatie van de PGS 15 voorschriften en de implementatie van de Europese richtlijn voor middelgrote stookinstallaties.
Beschrijving van de wijzigingen van het Activiteitenbesluit, de Activiteitenregeling en het Besluit omgevingsrecht in het kader van de 'vierde tranche' uitbreiding van het Activiteitenbesluit, een reparatie van de Activiteitenregeling en een wijziging voor kolencentrales.
Sinds 1 januari 2015 stelt de Activiteitenregeling minder eisen aan de opslag van afgewerkte olie in bovengrondse opslagtanks. Deze wijziging betekent dat veel bestaande tanks niet vervangen hoeven te worden. Per 1 juli 2015 waren er nog wijzigingen rond de geluidsbelasting van woonschepen.
Op 1 maart 2014 was er nog een grote reparatie van het Activiteitenbesluit en de –regeling. De belangrijkste wijzigingen van dit 'reparatiebesluit' betreft het onderbrengen van het demonteren van scooters, bromfietsen en motorfietsen onder het besluit en het uitbreiden van het besluit met voorschriften voor het lozen vanuit rioolwaterzuiveringsinstallaties. Ook was er nog een reparatie van de eisen voor kortdurende opslag van pluimveemest.
In de derde tranche zijn onder andere rubber- en kunststof-, beton- en grafische industrie onder de werking van het Activiteitenbesluit gebracht. Daarnaast is het Besluit emissie-eisen middelgrote stookinstallaties (Bems) erin opgenomen. Gelijktijdig met de derde tranche zijn agrarische activiteiten in het Activiteitenbesluit opgenomen en is de Richtlijn industriële emissies (RIE of IED) geïmplementeerd. In juli was er nog een wijziging in verband met bodemenergiesystemen en in december in verband met actualisatie van PGS-richtlijnen.
Het Activiteitenbesluit stelt sinds een wijziging per 1 januari 2012 eisen aan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen. Ook kwamen er eisen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op sport- en recreatieterreinen grenzend aan oppervlaktewater.
Op 1 januari 2011 zijn diverse (sectoren met) afvalgerelateerde activiteiten geheel of gedeeltelijk onder het Activiteitenbesluit gebracht. De activiteiten zijn geselecteerd op basis van criteria om aan de Kaderrichtlijn afvalstoffen te voldoen. Gelijktijdig is in het Besluit omgevingsrecht geregeld dat bedrijven voor een aantal activiteiten een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig hebben voordat ze kunnen starten en dat de provincie tijdelijk nog bevoegd gezag blijft voor bepaalde afvalbedrijven. Daarnaast zijn windturbines onder het Activiteitenbesluit gebracht.
Op 1 januari 2010 zijn de volgende bedrijfstakken onder het Activiteitenbesluit gebracht: laboratoria en praktijkruimten, natuursteenbewerkende industrie, mechanische textielverwerking, vellen-offsetdrukkerijen, traditionele schietverenigingen, humane crematoria, koude vleesverwerking en recreatieve visvijvers. Op 1 oktober 2010 is de lijst met vergunningplichtige inrichtingen uit Bijlage 1 van het Activiteitenbesluit overgezet naar Bijlage I van het Besluit omgevingsrecht (Bor).
In 2009 waren er twee kleine wijzigingen van alleen de Activiteitenregeling.
Op deze pagina's vindt u informatie over die branchegerichte AMvB's (Algemene Maatregelen van Bestuur) die in 2008 zijn opgegaan in het Activiteitenbesluit.