PGS 13 voor ammoniak koelinstallaties gereed voor commentaar

PGS 13 'Koelinstallaties en warmtepompen met ammoniak als koudemiddel gepubliceerd’ is omgezet in de Nieuwe Stijl. Aanpassing is nodig voor de komst van de nieuwe Omgevingswet en het bijbehorende Besluit Activiteiten Leefomgeving (Bal). Een conceptversie van deze PGS-richtlijn is gereed voor commentaar.

PGS 13 regelt het gebruik van koelinstallaties en warmtepompen gevuld met ammoniak. Omdat ammoniak geen broeikasgaseffect heeft, wordt dit koudemiddel steeds vaker toegepast. Er zijn echter gevaarsaspecten verbonden aan gebruik van ammoniak. PGS 13 geeft aan hoe het middel veilig kan worden toegepast.

De belangrijkste reden om de PGS 13 te herzien is het omzetten van deze PGS naar de Nieuwe Stijl. In de PGS Nieuwe Stijl speelt de risicobenadering een belangrijke rol. Dit is een aanpak waarmee PGS-teams op een systematische manier doelvoorschriften en erkende maatregelen vaststellen, naar aanleiding van een inventarisatie en evaluatie van de risico’s.
Daarnaast is PGS 13 aangepast op de norm EN 378:2016 (koelsystemen en warmtepompen – veiligheid en milieueisen), die in 2016 is geactualiseerd.

Op de PGS-website kunt u de conceptversie van PGS 13 downloaden. U treft hier nadere informatie over de mogelijkheden om commentaar in te dienen. U kunt tot uiterlijk 19 maart 2018 reageren.